Pannor

Upptäck nyttiga tips och råd om pannor

Diom panna - fakta och tips

Diom är en äldre tillverkare av vedpannor, liksom el- och oljepannor. En Diom panna kan i de flesta fall kombineras med en pelletsbrännare.

Diom var en populär tillverkare av pannor under 1980-talet, vilket innebär att många hushåll än idag är utrustade med en Diom värmepanna – av förklarliga skäl en Diom vedpanna (vanligast är Diom Vedunic 35), elpanna eller oljepanna, då pelletspannorna ännu inte kommit ut på marknaden under Dioms storhetstid.

Diom reservdelar – tillverkas fortfarande

Eftersom pannor från Diom fortfarande är vanliga i svenska hem, finns det ännu ett fåtal återförsäljare av reservdelar i original, däribland Löhr Montage AB med återförsäljare på följande orter i södra Sverige:

  • Höganäs
  • Kvidinge

Den största marknaden för reservdelar till pannor från Diom är dock begagnatmarknaden, däribland Blocket och Tradera.

Höga utsläpp från äldre Diom panna

Att koppla en pelletsbrännare till en äldre oljepanna från Diom är sällan något problem. Däremot är det inte säkert att en gammal panna, i kombination med en ny brännare, ger samma nettoeffekt som ett helt nytt värmesystem. I ett test från tidningen Råd & Rön konstateras att en äldre panna sällan kan kombineras med låga uppvärmningskostnader – dessutom kan äldre pannor vara utrustade med trånga rökgasvägar, vilket i slutändan leder till höga utsläpp.

Reklamlänkar

Olika uppvärmningsalternativ

Modeller och tillverkare